niedziela, 5 stycznia 2014

Co z tą herbatą ?


Cześć pierniczki.

     Jedna z czytelniczek poprosiła o kilka informacji na temat herbat i ziół. Ponieważ sa to bardzo obszerne tematy postanowiłam rozdzielić to na dwa posty. Dziś o samej herbacie innym razem o ziołach dostępnych w aptekach czyli tam gdzie pracuje ; D . 

Herbata zawiera minerały, witaminy i przeciwutleniacze czyli związki, które działają przeciwrakowo.

Osoby, które pija 2 szklanki zielonej herbaty są o połowę mniej narażeni na zawał serca. Codziennie picie herbaty zwiększa gęstość kości oraz chroni przed stresem.

Bez względu na to czy kupujemy czarną herbatę liściastą, granulowaną czy tą w torebkach liczy się czas jej parzenia. Jeśli ten czas jest oznaczony na 3-5 minut mamy doczynienia z herbata dobrej jakości. Jeśli 1-3 minut to herbata do kitu ;p Jeśli herbata ma lekko pobudzić parz ja 3 minut jeśli uspokoić dłużej.

Na początek o herbacie ekspresowej czyli tej w torebce ze sznurkiem ; D

Podczas całej produkcji herbata jest  przesiewana, większe liście wędrują do produkcji herbat liściasty to co zostaje to gorszej jakości susz czyli herbata łamana, po przesianiu herbaty łamanej zostaje herbaciany miał a po przesianiu miału zostaje pył. Miałem i pyłem napełnia się herbaty ekspresowe.


Często herbata expresowa jest droższa od liściastej. Ponieważ płacimy za torebeczki, sznureczki oraz etykiety.

Herbata granulowana również powstaje z gorszej jakości suszu. Produkowana jest metoda cięcia, szarpania i skręcania. W efekcie powstaje miazga bardzo słabej jakości.


Prawdziwa herbato to herbata liściasta. To w liściach jest smak i aromat.


Herbata biała - rodzi się z bączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć, potem pączki naturalnie więdną i suszą się.

Herbata zielona – powstaje ze świeżych liści, które zaraz po zerwaniu są suszone.

Herbata czarna- powstaje z zielonej herbaty, którą poddaje się procesowi fermentacji.

Herbata czerwona- fermentuje nawet 3 miesiące i leżakuje nawet kilka lat.

Liście dobrej gatunkowo herbaty są duże i bardzo ładnie opadają na dno szklanki.

Jeśli chodzi o parzenie herbaty, trzeba pamiętać ,że źle dobrane naczynie może pogarszać jej smak.

Najlepsze imbryki wyprodukowane są z porcelany lub szkła. Dobre są też zaparzacze ( koszyczki, sitka), ważne by zaparzacz  miał dużą objętości aby liście mogły się łatwo rozwijać. Z kolei czajniczka powinniśmy używać do jednego gatunku herbaty, ponieważ herbata czarna ma mocny aromat i może pozostawiać go w naczyniu co będzie niszczyło delikatny aromat herbaty zielonej lub białej.

Za najlepszą na świecie uważana jest herbata Cejlońska- ma bardzo dobry smak i aromat. 90 % herbaty Cejlońskiej produkowanej jest w sposób tradycyjny. Jeśli chodzi o herbaty chińskie w czołówce są Ulung i Yunnan. Natomiast z herbat indyjskich w czołówce jest Madras, na uwagę zasługuję herbata Assam i Darjeeling. Ich nazwy pochodzą od nazw regionów gdzie od tysięcy lat są uprawiane.

Assam polecana jest na początek dnia np. do ciężkiego śniadania, druga ma dość cierpki smak i nazywana jest szampanem wśród herbat.

 Wiecie co oznaczają obcobrzmiące nazwy na opakowaniach? Już tłumaczę ...

Pod nazwa Earl Grey kryje się czarna herbata z aromatem pochodzącym z bergamotki czyli dzikiej pomarańczy.

Orange pekoe nie oznacza herbaty pomarańczowej ale herbatę z długich liści.

Herbata pu erh to herbata czerwona, o ile inne herbaty można przechowywać około roku ta może leżec nawet 50 lat ;p

Herbaty czarne i czerwone zaparza się wrzątkiem, herbatę zieloną maksymalnie do 80 stopni C.

Uwaga na herbaty owocowe. Zazwyczaj zawierają tylko aromaty owoców lub znikome ilości suszonych owoców i w dużej ilości hibiskusa.

A teraz najważniejsze NIE MA BADAŃ KLINICZNYCH UDOWADNIAJĄCYCH ODCHUDZAJĄCE DZIAŁANIE HERBAT !!!

Herbaty odchudzające, spalające tłuszcz itd. W swoim składzie zawierają najczęściej składniki o działaniu przeczyszczającym a EFEKT PRZECZYSZCZAJĄCY NIE JEST EFEKTEM ODCHUDZAJĄCYM,  może i czujemy się po niej lżejsi i waga pokazuje 500 g mniej a to dlatego że zostały usunięte zalegające masy kałowe.

Pozdrawiam I ♥



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz