Cześć pierniczki.
Jedna z czytelniczek poprosiła o
kilka informacji na temat herbat i ziół. Ponieważ sa to bardzo obszerne tematy
postanowiłam rozdzielić to na dwa posty. Dziś o samej herbacie innym razem o
ziołach dostępnych w aptekach czyli tam gdzie pracuje ; D .
Osoby, które pija 2 szklanki zielonej herbaty są o połowę
mniej narażeni na zawał serca. Codziennie picie herbaty zwiększa gęstość kości
oraz chroni przed stresem.
Bez względu na to czy kupujemy czarną herbatę liściastą,
granulowaną czy tą w torebkach liczy się czas jej parzenia. Jeśli ten czas jest
oznaczony na 3-5 minut mamy doczynienia z herbata dobrej jakości. Jeśli 1-3
minut to herbata do kitu ;p Jeśli herbata ma lekko pobudzić parz ja 3 minut
jeśli uspokoić dłużej.
Na początek o
herbacie ekspresowej czyli tej w torebce ze sznurkiem ; D
Podczas całej
produkcji herbata jest przesiewana,
większe liście wędrują do produkcji herbat liściasty to co zostaje to gorszej
jakości susz czyli herbata łamana, po przesianiu herbaty łamanej zostaje
herbaciany miał a po przesianiu miału zostaje pył. Miałem i pyłem napełnia się
herbaty ekspresowe.
Często herbata
expresowa jest droższa od liściastej. Ponieważ płacimy za torebeczki,
sznureczki oraz etykiety.
Herbata
granulowana również powstaje z gorszej jakości suszu. Produkowana jest metoda
cięcia, szarpania i skręcania. W efekcie powstaje miazga bardzo słabej jakości.
Prawdziwa herbato
to herbata liściasta. To w liściach jest smak i aromat.
Herbata biała - rodzi
się z bączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć, potem pączki naturalnie
więdną i suszą się.
Herbata zielona –
powstaje ze świeżych liści, które zaraz po zerwaniu są suszone.
Herbata czarna-
powstaje z zielonej herbaty, którą poddaje się procesowi fermentacji.
Herbata czerwona-
fermentuje nawet 3 miesiące i leżakuje nawet kilka lat.
Liście dobrej
gatunkowo herbaty są duże i bardzo ładnie opadają na dno szklanki.
Jeśli chodzi o
parzenie herbaty, trzeba pamiętać ,że źle dobrane naczynie może pogarszać jej
smak.
Najlepsze imbryki wyprodukowane są z porcelany lub szkła. Dobre są też zaparzacze ( koszyczki, sitka), ważne by zaparzacz miał dużą objętości aby liście mogły się łatwo rozwijać. Z kolei czajniczka powinniśmy używać do jednego gatunku herbaty, ponieważ herbata czarna ma mocny aromat i może pozostawiać go w naczyniu co będzie niszczyło delikatny aromat herbaty zielonej lub białej.
Najlepsze imbryki wyprodukowane są z porcelany lub szkła. Dobre są też zaparzacze ( koszyczki, sitka), ważne by zaparzacz miał dużą objętości aby liście mogły się łatwo rozwijać. Z kolei czajniczka powinniśmy używać do jednego gatunku herbaty, ponieważ herbata czarna ma mocny aromat i może pozostawiać go w naczyniu co będzie niszczyło delikatny aromat herbaty zielonej lub białej.
Za najlepszą na
świecie uważana jest herbata Cejlońska- ma bardzo dobry smak i aromat. 90 %
herbaty Cejlońskiej produkowanej jest w sposób tradycyjny. Jeśli chodzi o herbaty chińskie w czołówce są Ulung i Yunnan. Natomiast z herbat indyjskich w czołówce jest
Madras, na uwagę zasługuję herbata Assam i Darjeeling. Ich nazwy pochodzą od
nazw regionów gdzie od tysięcy lat są uprawiane.
Assam polecana
jest na początek dnia np. do ciężkiego śniadania, druga ma dość cierpki smak i
nazywana jest szampanem wśród herbat.
Wiecie co oznaczają obcobrzmiące nazwy na opakowaniach? Już tłumaczę ...
Wiecie co oznaczają obcobrzmiące nazwy na opakowaniach? Już tłumaczę ...
Pod nazwa Earl
Grey kryje się czarna herbata z aromatem pochodzącym z bergamotki czyli dzikiej
pomarańczy.
Orange pekoe nie
oznacza herbaty pomarańczowej ale herbatę z długich liści.
Herbata pu erh to
herbata czerwona, o ile inne herbaty można przechowywać około roku ta może leżec
nawet 50 lat ;p
Herbaty czarne i
czerwone zaparza się wrzątkiem, herbatę zieloną maksymalnie do 80 stopni C.
Uwaga na herbaty
owocowe. Zazwyczaj zawierają tylko aromaty owoców lub znikome ilości suszonych
owoców i w dużej ilości hibiskusa.
A teraz
najważniejsze NIE MA BADAŃ KLINICZNYCH UDOWADNIAJĄCYCH ODCHUDZAJĄCE DZIAŁANIE
HERBAT !!!
Herbaty
odchudzające, spalające tłuszcz itd. W swoim składzie zawierają najczęściej
składniki o działaniu przeczyszczającym a EFEKT PRZECZYSZCZAJĄCY NIE JEST
EFEKTEM ODCHUDZAJĄCYM, może i czujemy
się po niej lżejsi i waga pokazuje 500 g mniej a to dlatego że zostały usunięte
zalegające masy kałowe.
Pozdrawiam I ♥
Pozdrawiam I ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz