niedziela, 5 stycznia 2014

O wodzie. Czym kierować się wybierając ten produkt

Cześć pierniczki.

Dorosły człowiek powinien wypijać ok 2 l wody dziennie, natomiast podczas upałów lub treningów nawet do 4 l.

Woda reguluje trawienie, utrzymuje prawidłową temperaturę ciała, pomaga w przyswajaniu składników mineralnych oraz oczyszcza z toksyn. Każdy człowiek wydala około 250 ml wody przez skórę, 250 ml oddychając, 1 l poprzez prace nerek oraz 0.5 l przez jelita.

Wartościowa woda powinna zawierać co najmniej 1000 mg/l składników mineralnych. Każdy producent ma obowiązek podania na etykiecie taka informację. sprawdzajmy etykiety !!!

Woda źródlana jest najmniej wartościową wodą, zawiera do 500 mg/l składników mineralnych.

Po czym poznać dobrą wodę mineralną? Otóż nie po etykiecie !!! W 2011r. UE zmieniła przepisy, kiedyś wodą mineralną można było nazwać wodę, która miała przynajmniej 1000 mg/l składników mineralnych. Natomiast dziś, wodą mineralną można nazwać każdą wodę, która ma stały skład oraz pochodzi z podziemi.

Najlepsze dla naszego zdrowia są wody średnio i wysoko zmineralizowane. Woda średnio zmineralizowana zawiera do 1000 mg/ l składników mineralnych , natomiast woda wysoko zmineralizowana jeszcze więcej.

W wodzie składniki mineralne są w postaci zjonizowanej czyli łatwo przyswajalnej.

Głównymi składnikami wód mineralnych są:

Wapń (Ca)- korzystnie wpływa na układ nerwowy, działa przeciwzapalnie oraz wspomaga budowę kości i zębów.
Zapotrzebowanie dla osoby dorosłej to ok 900 mg, woda ma co najmniej 90 mg/l. Zapotrzebowanie dla dzieci i młodzieży to co najmniej 150 mg

Magnez (Mg)- zwiększa odporność, obniża ciśnienie, przeciwdziała skurczom , poprawia sen.    Dziennie zapotrzebowanie to około 350 mg. Wybierajmy wodę z zawartością co najmniej 35 mg/l.

Wodorowęglany ( HCO3)-  pozwalają utrzymać właściwe pH krwi, zobojętniają kwasy żołądkowe , łagodzą objawy zgagi oraz zakwasy w mięśniach, obniżają poziom cukru we krwi.

Siarczany (SO4)-  poprawiają przemianę materii, działają przeciwzapalnie na drogi moczowe i jelita , obniżają zawartość cukru we krwi. Zapotrzebowanie to około 2500-600 mg/l , nadmiar grozi biegunka

Sód (Na) – zapobiega odwodnieniu, reguluje/ umożliwia trawienie. Woda powinna mieć go mało ponieważ w innych produktach spożywamy go w większej ilości niż powinniśmy. Norma to łyżeczka soli kuchennej, natomiast my spożywamy 2 i więcej. Pamiętajmy sód jest wszędzie, w pieczywie, serach, wędlinach. Dietetycy zalecają ok 2000 mg dziennie. Woda ma go stosunkowo mało  ok 10 mg/l.

Woda gazowana

Mitem jest, że woda gazowana jest szkodliwa. Taka woda zawiera gaz czyli dwutlenek węgla, który dla naszego organizmu jest obojętny ponieważ go wydychamy. Faktem jest że wody gazowanej nie powinny pic osoby z chorobą refluksową żołądka, chorobą wrzodową żołądka oraz dla małych dzieci.

Woda gazowana jest trwalsza niż niegazowana, dlatego że dwutlenek węgla ma działa przeciwbakteryjnie i przedłuża jej trwałość.
Wodę niegazowana powinniśmy spożyć w ciągu kilku godzin po otwarciu, natomiast wodę gazowana przez 24 h.W lodówce trwałość wody się wydłuża 24 h dla wody niegazowanej i około 24 h dla wody gazowanej.

Wody smakowe a raczej napoje smakowe.

Do wód smakowych dodawane są aromaty, cukier, regulator kwasowości, konserwanty oraz benzoesan sodu no i aromaty oczywiście, w zależności  cytrynowy, pomarańczowy, truskawkowy itd. Woda smakowa ma około 45 kcal w 250 ml oraz ok 15 g cukru. Natomiast woda mineralna 0 kcal i 0 cukru.


Wody lecznicze

Woda Jana - wspomaga w leczeniu kamicy nerkowej, cukrzycy i miażdżycy.
Woda Józef – wspomaga w leczeniu zapalenia pęcherza moczowego, oczyszcza nerki.
Woda Henryk wspomaga w leczeniu wrzodów żołądka, niestrawności oraz przyspiesza przemianę materii.
Woda Franciszek – wspomaga w leczeniu zaparć, trzustki oraz wątroby.
Woda Słotwinka – wspomagająco w niestrawność,  łagodzi nerwice.
Woda Zuber  wspomaga w leczeniu miażdżycy i cukrzycy, likwiduje zgagę, łagodzi objawy kaca i niestrawność. Ma największa ilość składników mineralny ok 25000 mg/l.


Pozdrawiam  I ♥

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz