Cześć pierniczki.
Dorosły człowiek
powinien wypijać ok 2 l wody dziennie, natomiast podczas upałów lub treningów
nawet do 4 l.
Woda reguluje
trawienie, utrzymuje prawidłową temperaturę ciała, pomaga w przyswajaniu
składników mineralnych oraz oczyszcza z toksyn. Każdy człowiek wydala około 250
ml wody przez skórę, 250 ml oddychając, 1 l poprzez prace nerek oraz 0.5 l
przez jelita.
Wartościowa woda
powinna zawierać co najmniej 1000 mg/l składników mineralnych. Każdy producent
ma obowiązek podania na etykiecie taka informację. sprawdzajmy etykiety !!!
Woda źródlana
jest najmniej wartościową wodą, zawiera do 500 mg/l składników mineralnych.
Po czym poznać
dobrą wodę mineralną? Otóż nie po etykiecie !!! W 2011r. UE zmieniła przepisy,
kiedyś wodą mineralną można było nazwać wodę, która miała przynajmniej 1000 mg/l
składników mineralnych. Natomiast dziś, wodą mineralną można nazwać każdą wodę,
która ma stały skład oraz pochodzi z podziemi.
Najlepsze dla
naszego zdrowia są wody średnio i wysoko zmineralizowane. Woda średnio
zmineralizowana zawiera do 1000 mg/ l składników mineralnych , natomiast woda
wysoko zmineralizowana jeszcze więcej.
W wodzie
składniki mineralne są w postaci zjonizowanej czyli łatwo przyswajalnej.
Głównymi
składnikami wód mineralnych są:
Wapń (Ca)- korzystnie
wpływa na układ nerwowy, działa przeciwzapalnie oraz wspomaga budowę kości i
zębów.
Zapotrzebowanie
dla osoby dorosłej to ok 900 mg, woda ma co najmniej 90 mg/l. Zapotrzebowanie
dla dzieci i młodzieży to co najmniej 150 mg
Magnez (Mg)-
zwiększa odporność, obniża ciśnienie, przeciwdziała skurczom , poprawia sen. Dziennie zapotrzebowanie to około 350 mg.
Wybierajmy wodę z zawartością co najmniej 35 mg/l.
Wodorowęglany (
HCO3)- pozwalają utrzymać właściwe pH
krwi, zobojętniają kwasy żołądkowe , łagodzą objawy zgagi oraz zakwasy w
mięśniach, obniżają poziom cukru we krwi.
Siarczany (SO4)- poprawiają przemianę materii, działają
przeciwzapalnie na drogi moczowe i jelita , obniżają zawartość cukru we krwi.
Zapotrzebowanie to około 2500-600 mg/l , nadmiar grozi biegunka
Sód (Na) – zapobiega
odwodnieniu, reguluje/ umożliwia trawienie. Woda powinna mieć go mało ponieważ
w innych produktach spożywamy go w większej ilości niż powinniśmy. Norma to łyżeczka
soli kuchennej, natomiast my spożywamy 2 i więcej. Pamiętajmy sód jest wszędzie,
w pieczywie, serach, wędlinach. Dietetycy zalecają ok 2000 mg dziennie. Woda ma
go stosunkowo mało ok 10 mg/l.
Woda gazowana
Mitem jest, że
woda gazowana jest szkodliwa. Taka woda zawiera gaz czyli dwutlenek węgla,
który dla naszego organizmu jest obojętny ponieważ go wydychamy. Faktem jest że
wody gazowanej nie powinny pic osoby z chorobą refluksową żołądka, chorobą
wrzodową żołądka oraz dla małych dzieci.
Woda gazowana
jest trwalsza niż niegazowana, dlatego że dwutlenek węgla ma działa
przeciwbakteryjnie i przedłuża jej trwałość.
Wodę niegazowana
powinniśmy spożyć w ciągu kilku godzin po otwarciu, natomiast wodę gazowana
przez 24 h.W lodówce trwałość
wody się wydłuża 24 h dla wody niegazowanej i około 24 h dla wody gazowanej.
Wody smakowe a
raczej napoje smakowe.
Do wód smakowych
dodawane są aromaty, cukier, regulator kwasowości, konserwanty oraz benzoesan
sodu no i aromaty oczywiście, w zależności
cytrynowy, pomarańczowy, truskawkowy itd. Woda smakowa ma około 45 kcal
w 250 ml oraz ok 15 g cukru. Natomiast woda mineralna 0 kcal i 0 cukru.
Wody lecznicze
Woda Jana - wspomaga
w leczeniu kamicy nerkowej, cukrzycy i miażdżycy.
Woda Józef –
wspomaga w leczeniu zapalenia pęcherza moczowego, oczyszcza nerki.
Woda Henryk – wspomaga w leczeniu wrzodów żołądka, niestrawności
oraz przyspiesza przemianę materii.
Woda Franciszek –
wspomaga w leczeniu zaparć, trzustki oraz wątroby.
Woda Słotwinka – wspomagająco
w niestrawność, łagodzi nerwice.
Woda Zuber – wspomaga w leczeniu miażdżycy i cukrzycy,
likwiduje zgagę, łagodzi objawy kaca i niestrawność. Ma największa ilość
składników mineralny ok 25000 mg/l.
Pozdrawiam I ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz