Cześć pierniczki.
Makaron jajeczny
czyli ten najpopularniejszy w Polsce produkowany jest z pszenicy typu miękkiego
i mało wartościowego ziarna. Najczęściej w postaci krajanki, łazanek czy
świderek maja w sobie mało białka i dlatego rozgotowują się i zlepiają.
Makaron typu
włoskiego zwany jest twardym. Produkowany jest z wyłącznie z mąki i wody. Mąka
pochodzi ze specjalnego gatunku pszenicy durum o bardzo twardym ziarnie.
Wydaje Wam się że
jajka są najważniejsze w makaronie? Nic bardziej mylnego. Prawdziwy makaron z
pszenicy Durum jajek nie potrzebuje.
Czym kierować się
kupując makaron ?
Przede wszystkim
mąką. Najlepszy i najzdrowszy makaron będzie miał mąkę zwaną semoliną i wodę.
Semolina jest to mąka wyprodukowana z twardej pszenicy Durum, jest to taka maka,
która zawiera dużo glutenu, białka roślinnego.
Semolina
pełnoziarnista zawiera błonnik, witaminy z grupy B, fosfor, żelazo, cynk i
magnez.
Co to jest indeks
glikemiczny ( IG)
Każdy makaron to
węglowodany czyli cukier ale różne rodzaje makaronu będą miały różny wpływ
dobry lub zły dla naszego organizmu. Mierzy go wskaźnik glikemiczny. Wskaźnik
ten mówi jak dużo i jak szybko pojawi się cukier we krwi po zjedzeniu jakiegoś
produktu. Nasz organizmy walczy z cukrem, zbija go po czym się męczy i znów
jest głodny ; D
Jeśli jakiś
produkt ma IG 90 oznacza to że po zjedzeniu 50 gramów produktu po 2-3 godzinach nasz cukier wzrośnie o 90 %.
Makaron w
zależności od ugotowania ma coraz wyższy IG !!!
Spaghetti z
pszenicy Durum gotowane około 10 minut ma IG 44. Jeśli ten sam makaron będziemy
gotować 20 minut organizm przyswoi z niego więcej skrobi. Indeks skacze więc do
61.
Najlepsze będzie
spaghetti z pełnoziarnistej maki Durum. Gotowanie takiego makaronu przez 10
minut daje IG 37.
Planując
przygotowanie makaronu pamiętaj że podwaja on swoją objętość podczas gotowania,
dlatego w cudowny sposób ulatują z niego kalorie. 50 gramów
pełnoziarnistego penne daje solidna porcję która bez dodatków ma około 86 kcal.
Taka sama porcja
makaronu z sosem pomidorowym to 126 kcal. Oczywiście jeśli sos przygotujemy
samodzielnie z świeżych pomidorów z dodatkiem cebuli, czosnku, bazylii i
oregano. A nie z słoika lub nie daj boże z paczki.
Ze szpinakiem i
kurczakiem (gotowanym) ok 140 kcal
A więc jedźmy
makarony ; D
Pozdrawiam I ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz