niedziela, 5 stycznia 2014

Czy wiecie, że dobry makaron to zdrowy makaron ; D


Cześć pierniczki.

Makaron jajeczny czyli ten najpopularniejszy w Polsce produkowany jest z pszenicy typu miękkiego i mało wartościowego ziarna. Najczęściej w postaci krajanki, łazanek czy świderek maja w sobie mało białka i dlatego rozgotowują się i zlepiają.

Makaron typu włoskiego zwany jest twardym. Produkowany jest z wyłącznie z mąki i wody. Mąka pochodzi ze specjalnego gatunku pszenicy durum o bardzo twardym ziarnie.

Wydaje Wam się że jajka są najważniejsze w makaronie? Nic bardziej mylnego. Prawdziwy makaron z pszenicy Durum jajek nie potrzebuje.

Czym kierować się kupując makaron ?

Przede wszystkim mąką. Najlepszy i najzdrowszy makaron będzie miał mąkę zwaną semoliną i wodę. Semolina jest to mąka wyprodukowana z twardej pszenicy Durum, jest to taka maka, która zawiera dużo glutenu, białka roślinnego. 

Semolina pełnoziarnista zawiera błonnik, witaminy z grupy B, fosfor, żelazo, cynk i magnez.

Porcja makaronu z semoliny pełnoziarnistej na dłużej zapewnia uczucie sytości.

Co to jest indeks glikemiczny ( IG)

Każdy makaron to węglowodany czyli cukier ale różne rodzaje makaronu będą miały różny wpływ dobry lub zły dla naszego organizmu. Mierzy go wskaźnik glikemiczny. Wskaźnik ten mówi jak dużo i jak szybko pojawi się cukier we krwi po zjedzeniu jakiegoś produktu. Nasz organizmy walczy z cukrem, zbija go po czym się męczy i znów jest głodny ; D

Jeśli jakiś produkt ma IG 90 oznacza to że po zjedzeniu 50 gramów produktu  po 2-3 godzinach nasz cukier wzrośnie o 90 %.

Makaron w zależności od ugotowania ma coraz wyższy IG !!!

Spaghetti z pszenicy Durum gotowane około 10 minut ma IG 44. Jeśli ten sam makaron będziemy gotować 20 minut organizm przyswoi z niego więcej skrobi. Indeks skacze więc do 61.
Najlepsze będzie spaghetti z pełnoziarnistej maki Durum. Gotowanie takiego makaronu przez 10 minut daje IG 37.

Planując przygotowanie makaronu pamiętaj że podwaja on swoją objętość podczas gotowania, dlatego w cudowny sposób ulatują z niego kalorie. 50 gramów pełnoziarnistego penne daje solidna porcję która bez dodatków ma około 86 kcal.

Taka sama porcja makaronu z sosem pomidorowym to 126 kcal. Oczywiście jeśli sos przygotujemy samodzielnie z świeżych pomidorów z dodatkiem cebuli, czosnku, bazylii i oregano. A nie z słoika lub nie daj boże z paczki.

Ze szpinakiem i kurczakiem (gotowanym) ok 140 kcal

A więc jedźmy makarony   ; D


Pozdrawiam I

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz