wtorek, 21 stycznia 2014

Mleko i jego odchudzające właściwości ; )

Hej Pierniczki !

Ostatnio strasznie głośno zrobiło się o mleku, że niezdrowe, nie dla dzieci, nie dla dorosłych, że tuczące itd.

Muszę przyznać, że uwielbiam ten produkt. Wychowałam się na wsi i mleko oraz przetwory mleczne jadałam codziennie. Do dziś dnia codziennie piję przynajmniej szklankę mleka, czasem gorące przed snem, czasem do musli, czasem do obiadu, Wiem, wiem jak można pić mleko do obiadu. ; D


Naukowcy z  Uniwersytetu Ben-Guriona w Beer-Sheva przeprowadzili badania na temat mleka i jego właściwości odchudzających. Badaniu poddano 322 osobową grupę ludzi (kobiety i mężczyźni), którzy przez 2 lata stosowali jedna z diet niskotłuszczową, sródziemnomorską lub ubogą w węglowodany. Okazało się, że niezależnie od rodzaju stosowanej diety osoby pijące mleko, schudły o 2 kg więcej,niż ci którzy mleka nie spożywali.Osoby pijące mleko miały też większe szanse zrzucić 4,5 kg w ciągu pierwszych sześciu miesięcy.  Zdaniem naukowców, wyniki te dowodzą, że zwiększone spożycie wapnia oraz wyższy poziom witaminy D we krwi sprzyjają chudnięciu.

szklanka mleka 3,2 % tłuszczu to ok 122 kcal
szklanka mleka 1,5 % tłuszczu to ok 94 kcal
szklanka mleka 0 % tłuszczu to 58 kcal

Najlepsze dla osoby dorosłej jest mleko 1,5 %  ponieważ takie mleko zawiera w sobie rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A,D,E,K natomiast mleko 0 % tłuszczu ma tych witamin 0 !!!! Dzieci powinny pić mleko pełnowartościowe.

Wybierajmy mleko w szklanych lub plastikowych butelkach ponieważ zawiera dużo więcej składników mineralnych i witamin niż mleko UHT w kartonie.

Mleko zawiera najwartościowsze białko, z którego budowane są nowe tkanki. Witaminy i minerały tj wapń, który chroni przed osteoporozą oraz laktozę czyli cukier mleczny, który umożliwia wchłoniecie się aż do 80 % wapnia !

99 % wapnia zmagazynowany jest w kościach a 1 % krąży we krwi, kiedy zaczyna brakować tego 1 % organizm zaczyna pobierać go z kości. Codziennie powinniśmy zjadać ok 1000 mg wapnia czyli ok 4 szklanki mleka lub 2 - 4 szklanek jogurtu lub kefiru.

Mleko acidofilne to mleko dla osób, które nie tolerują laktozy czyli mają zaburzony proces produkcji enzymu laktazy (laktoza to cukier mleczny, który jest ciężkostrawny, niektórzy po wypiciu tradycyjnego mleka źle się czują, maja dolegliwości żołądkowe). To dla niech wymyślono net rodzaj mleka. W taki mleku laktoza jest rozdrobniona przez bakterie.

Pozdrawiam I ♥

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz